Niš je poznat kao prestonica bureka već duže od pet vekova. Za sladokusce ovo je najomiljeniji doručak bilo sa sirom, spanaćem ili mesom. Svima koji bar jednom posete naš grad se preporučuje da probaju ovaj čuveni niški specijalitet.
Međutim, postoji i jedan jedinstveni bezglutenski burek koji pravi naša sagovornica Marija Antić. Ona ima svoju pekaru, poznatu po proizvodima bez glutena što je čini drugačijom od ostalih u gradu. Po njenim rečima sve je počelo onog trenutka kada je dobila dijagnozu da ima celijakiju, tj. da je alergična na gluten. Posle dve godine njena ćerka, takođe oboleva od iste bolesti. To ju je podstaklo da načini prvi korak u istraživanju bezglutenske hrane.
„Tada je krenula avantura koja je moj zivot okrenula u potpuno boljem pravcu. U početku je bilo teško, sve je bilo novo, nepoznato, nije mi uspevalo da pripremim jedan pristojan obrok.“
Seća se početnih neuspeha koji je nisu obeshrabrivali, već su joj ojačali volju da nastavi i dalje da se usavršava.
Svojom upornošću i odlučnošću prošla je naporan put do željenog cilja, a to je da obezbedi kvalitetan način života i ishrane svojoj porodici i sebi.
„Način života ili ishrane je samo naš izbor, mi taj izbor pravimo svaki dan i bez obzira na ponudu uvek možemo odabrati ono sto je najbolje za nas. Slušajte svoje telo, osluškujte svaki dan, ono će vam reći. Sve ono što u glutenskom svetu važi u bezglutenskom ne važi. Brašno je najveći problem, ali većina ljudi ne sme koristiti još neke namirnice kao sto su mleko, jaja, orašasti plodovi.“
Želja da pomogne i drugim ljudima doprinela je da Marija postane uspešan preduzetnik. Otvorila je svoje bezglutensko carstvo i omogućila da osobe alergične na gluten uživaju u njenim đakonijama. Pice, sendviči, palačinke, krofne, bombice, burek, lazanje su deo iz bogatog asortimana koje sa svojim timom svakodnevno priprema za verne kupce.
„Tu smo da ispunimo zahteve naših mušterija, a njihove reči pohvala i zahvalnosti su nam podstrek da i ubuduće nadograđujemo naš bezglutenski svet novim proizvodima. Kvalitetom i ukusom bezglutenskog bureka su zadovoljni i naši ljudi iz Amerike,jer je on stigao i do njih.“
– Moja jedina želja je da ljudi shvate da se ovde ne radi o nikakvom pomodarstvu u ishrani, već je u pitanju zdrastveni problem koji nam ne dozvoljava da živimo kao drugi ljudi, jer moramo da se hranimo onako kako našem organizmu prija da bismo iz njega izvukli maksimum, a ne da hrana iz nas izvuče maksimum i da posle obroka budemo umorni i bez energije. – objašnjava Marija.
Celijakija je bolest sa 1000 lica i treba podići svest ljudi o kvalitetu života sa njom, poručuje naša sagovornica i poziva zainteresovane da sve informacije mogu naći na instagram ili facebook stranici glutenfreenis ili mailom/ glutenfreenis@gmail.com.
Autor teksta: Milica Živković